Wednesday, 7 December 2011

Kawan Memang Macam Tu

Kawan memang macam tu,,, bila susah sume benda nak dikongsi bersama. Apa orang kata sharing is caring. Segala macam perasaan sedih, duka, pilu sume nak share, sume nak diceritakan, sume benda nak diluahkan pada kawan. Kawan la segala-galanya.


Tapi bila senang hati, gembira dan bahagia, tak da plak perasaan nak share segala dengan kawan. Masa nie la rasa macam sharing is boring. Engkau, engkau punya pasal la, aku,,, aku punya pasal la. Yang engkau nak sibuk-sibuk nie kenapa,,, ada aku kisah. Ermmm,,, macam tu la kawan.
Ada kawan bukan main hepy lagi bila lihat kawan dia berjaya, siap celebrate party lagi,,, hahaha, tak kisah la dia tak berjaya sekali pun, yang penting dia seronok tengok kawan dia hepy. Kan bagus kalau kita jumpa kawan yang macam nie,, bila kita berjaya kawan pun turut tumpang gembira dengan kejayaan kita. Biarpun sekadar jadi penumpang je. Tu pun dah cukup bermakna buat dia. Sentiasa bagi sokongan dan semangat buat kawan. Tapi ada ka kawan yang macam tu skunk nie???


Yang biasa kita jumpa, kawan yang dengki dan tak senang tengok kawan dia berjaya. Ada je perasaan tak puas hati. Yela,,, manusia mana pernah cukup dengan apa yang dia ada kan,,, kalau boleh nak lebih lagi dan lagi dan lagi. Macam tu ka kawan sebenarnya...


Bila kita senang, banyak duit dan sihat, ramai ja kawan yang sentiasa ada dengan kita. Tak kira masa, ada je sentiasa. Tak susah-susah nak cari, memang dia datang sendiri.


Tapi kan,,, pernah tak terjadi kat kita,,, bila kita susah, jatuh bankrup, sakit plak tu. Agak-agak berapa ramai kawan yang ada dengan kita masa tu. Paling tak pun,,, kawan yang tepon bertanyakan khabar kita,,, ramai tak?? Kenapa ya jadi macam tu?? Agak-agaknya macam tu la kawankan.


Betul tak kawan-kawan,,,
Kawan memang macam tu ke....
Selamat Datang ke DiaNurna Belog

0 comments: